woensdag 19 oktober 2011

vliegende apen

Het grootste deel van mijn dag ben ik bezig met fictie. Ik maak het zelf, en als ik daar niet druk mee ben, lees of kijk ik de fictie van anderen. Zo neem ik kennis van heel veel mooie dingen en heel veel bagger, en alles daar tussenin.

Eens in de zoveel tijd komt er iets bijzonders langs. Iets dat me grijpt. Het voelt als verliefdheid. Dan wil ik er alles over te weten komen en erover nadenken en praten en tekenen. Ik droom er zelfs over.

Het hoeft niets obscuurs of undergrounds te zijn - integendeel. Ik had het bij The Dark Knight, en ook bij Watchmen (graphic novel én film).

Deze keer sloeg de bliksem in bij Wicked, een revisionistische versie van het verhaal van de heksen van Oz. Natuurlijk heb ik het boek meteen besteld, maar eerlijk gezegd gaat het me vooral om de musical die losjes op dat boek is gebaseerd.
Ik háát musicals. Ik vind ze slecht verteld en infantiel. Maar nu luister ik dus de hele dag naar "defyyyyyyyyying gravity" en weet ik al dat ik Idina Menzel de beste Elpheba vind omdat ze sterk en kwetsbaar tegelijk kan spelen, hoewel Eden Espinosa's No Good Deed  (vanaf 4:30) eigenlijk beter is vanwege haar woeste wanhoop en dat Shoshana Bean weliswaar een arsenaal aan emotie-wisselingen in huis heeft maar dat Teal Wicks wat mij betreft toch op de derde plaats komt.

Enfin. Dit is mijn ontwerp voor de vliegende apen van de Wicked Witch of the West. Mandrils lijken me veel enger en gevaarlijker dan die circusaapjes uit The Wizard of Oz.

5 opmerkingen:

 1. Cool. Ik heb het ook niet op musicals, hoewel ik voor een paar een uitzondering op mijn afkeer maak, zoals Man of LaMancha. Al is de bedenker van de Spider-Man musical natuurlijk de duivel :)
  Ik vind die poster van Wicked er cool uitzien, maar misschien heb ik ook wel iets met groene vrouwen. Wie weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, Man of La Mancha vind ik ook fantastisch! Vooral de Franse vertaling & vertolking van Jacques Brel. En natuurlijk heb ik 'n zwak voor de Tim Burton-achtige horror in The Phantom of the Opera. Maar misschien heb ik ook wel iets met gemaskerde mannen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Merel: Die Franse vertaling ken ik niet. Ik ken wel de versie uit Quantum leap en een versie die ik ooit van Natasja heb gekregen. Die luister ik graag. Oh en The Nightmare before Christmas natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cool, de apen... Ik heb het boek 'thuis gehad', as in in heb er een x-tal bladzijden in gelezen, omdat ik het concept zo geweldig vond, het verhaal van die andere... Hoe is ze zo geworden... Zo slecht! Mocht je het ondertussen wel uit hebben, ben nog steeds benieuwd naar het plot & een plezante samenvatting van jou gaat er altijd in! XX

  BeantwoordenVerwijderen